Funderingar i ett tomt klassrum en fredageftermiddag

”Education is not received. It is achieved.”

Sista fredagen med mina treor. Sommarlovet närmar sig med stormsteg och snart gapar korridorerna tomma. Tid för reflektion för oss lärare, tid för eftertanke och sammanfattning. Ett av det största problemet inom gymnasieskolan är skolk. Om eleven inte är i skolan omöjlig att undervisa.

Vad ligger bakom?

Skoltrötthet för de flesta därför tror jag på lärlingssystemet. Att välkomna ungdomar in i vuxenlivet, är det bästa vi kan göra. Många elever skulle växa av ansvar, och arbetsgemenskap med vuxna.

Att få känna sig behövd är så viktigt – därför är det så viktigt att vända ungdomsarbetslösheten och utanförskapet, två stora utmaningar för vår framtida regering…

1. Lärlingssystem, en miljard kronor ska satsas på lärlingsutbildning, en utökning med 40 000 lärlingsplatser inom utbildningssystemet, inom gymnasiet och komvux.

2. Behåll halvering av arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år.  

Blunda inte för verkligheten – stöd ungdomar in i vuxenlivet. 

Nu dags för helg ledighet,  försommarkväll i Stockholm, se upp för studenter.

Och studenter – välkomna till vuxenlivet –  fyrtiosex år kvar till pensionen…

God Helg på er!

Amie

Annons

2 reaktioner på ”Funderingar i ett tomt klassrum en fredageftermiddag

 1. Om det är så bra med lärlingsplatser, varför vill ni då halvera lönen för alla lärlingar under 23 års ålder? Tror ni verkligen att de som är skoltrötta kommer att söka till ett ”arbete” där de ändå inte kan leva på sin lön?

  • Hej Anonym,
   och tack för din kommentar. En miljard kronor ska satsas på lärlingsutbildning, vilket innebär en utökning med 40 000 lärlingsplatser inom utbildningssystemet, inom gymnasiet och komvux. Man kan inte ge full lön för en lärlingsplats isåfall skulle företagen redan anställa om behovet och marginalen fanns. Alternativet till lärlingsutbildning för många är arbetslöshet, eller studier som man ej känner sig motiverad för och kanske utanförskap. Lärlingssystemet ger en kil in i arbetslivet. De flesta får jobba via sitt nätverk, släkt, vänner och vänners vänner. Men alla har inte ett nätverk. Vad är alternativet?
   Hälsar
   Amie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s