Jämställdhet utan socialism – ja tack!

Värderingar vinner val

fotografen är 122 cm lång varav grodperspektivet

Jag har lovat att ge er anledningar att rösta folkpartistiskt hela vägen fram till valet och här kommer nästa anledning jämställdhet. Sverige har långt kvar tills vi har nått jämställdhet mellan könen. Det finns många vägar fram till det målet. Som liberal har jag en optimistisk syn på framtiden, en tilltro till varje generations förmåga att finna lösningar på sin tids problem. Liberal politik syftar till att skapa och utveckla samhällen där människan ges möjlighet att ta ansvar. Ansvar för hur människan genom sin gärning och sin livsstil enskilt och tillsammans med andra människor och länder kan bidra till en mer jämställd värld.

En viktig jämställdhetsfråga är kvinnligt företagande. Vi måste börja se på entreprenörskap utifrån fler vinklar. Vi politiker behöver lyssna och lära oss av kvinnliga företagare- vi politiker måste uppmuntra privat företagande i branscher där kvinnor dominerar. Jag är övertygad att om fler kvinnor startar och leder företag så kommer män att ta ut en större del av föräldraledigheten, vilket kommer påverka förebilder för vår unga och utbildningsvalen blir mindre könsbundna.

Jag märker att när man frågar runt så drömmer många kvinnor om att starta ett företag nära hemmet och att kunna förverkliga karriärs drömmar med familj.

Folkpartiet vill

  • Inför jämställdhetsbonus i den tillfälliga föräldrapenningen för vård av sjukt barn. Mammorna tar ut den största delen av tillfällig föräldrapenning, s.k. vab-dagar. För att öka jämställdheten för uttaget av vab-dagar – liksom i föräldraförsäkringen – vill vi införa en jämställdhetsbonus i systemet.
  • Ta in könsperspektivet i klinisk medicinsk forskning. Lika vård för män och kvinnor.
  • Stärk kvinnors mänskliga rättigheter. Vi vill föra internationella kampanjer mot kvinnoförtryck såsom könsstympning, sexslaveri, våldtäkt och misshandel. Vi vill att Sverige aktivt arbetar för att fria, lagliga och säkra aborter ska betraktas som en rättighet för alla kvinnor i världen.

 I min kommun Värmdö vill jag 

  • Öka Kvinnlig Företagsamhet i Värmdö kommun. Inrättade av ett nyföretagarcentrum, med möjlighet till stöd i juridiska, försäkringsfrågor och samt möjlighet till EU-samordnare (förebild nyföretagarcentrum i Nacka) Gärna i anknytning till Turistbyrå (Farstaviken, tegelvillan) Samarbete mellan etablerade och nya företagare.
  • Satsa och stöd på ridsport i Värmdö. Se till att det finns hagar, ridstråk, en positiv och stödjande syn på hästsport. Satsa lika mycket på ridsport som andra sporter och ungdomsverksamheter såsom fotboll, bandy och hockey; i kommunen. Se min artikel i Nacka Värmdö Posten http://www.nvp.se/NVP-Asikt/Debatt/Debatt-Hur-mycket-satsas-det-pa-ridsport-i-Varmdo/

Kanske finns det underlag att driva ett Ridsportsgymnasium i Värmdö!

Amie

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s